Larp - wat?
Ten eerste, van harte welkom op deze website. U bent hier hoogstwaarschijnlijk belandt omdat er bij uw dochter, uw kleinzoon, uw geliefde of een andere naaste de afwijking LARP is geconstateerd. Live Action Roleplaying manifesteert zich doorgaans doordat u enkele keren per jaar uw dierbare aflevert op een verlaten fabrieksterrein of dubieuze foto's krijgt opgestuurd van geschminkte volwassenen in een scoutingbos. Een vorm van theater, aha. Maar ergens blijft u zich afvragen wat dat LARP nou toch is.
Helaas voor al die nieuwsgierige mensen, is LARP een theatervorm waarbij de spelers hun eigen toeschouwers zijn. Extra publiek is niet gebruikelijk en wordt eigenlijk altijd gemeden, omdat toevallige voorbijgangers in-spel conflicten en gebeurtenissen verkeerd kunnen opvatten. We spelen voor onszelf en maken met elkaar een verhaal: wie wil weten wat LARP is, moet meedoen.
Om toch onze ouders, vrienden en familie eens een keer van de sfeer van LARP te laten proeven, zonder ze daarvoor in kostuum in een bos te stoppen, leek het ons van Evolution Events eens aardig om een larp-activiteit open te stellen voor 'buitenstaanders'. En dat is een toneelstuk geworden, De Glorie van Altenstadt, dat op 30 april 1999 in première gaat in het Oude Operahuis van Dorestad.
Dore - wat?
De setting waarin het toneelstuk zal worden opgevoerd is die van Lextalionis. Lextalionis is een evenement dat draait om een samenleving van vampieren die zich in de schaduw van de realiteit probeert te handhaven. Door hun kleine aantal en dreigingen van binnen en buitenaf zijn deze vampieren gedwongen zich te houden aan de Maskerade: in publiek zijn ze niet van sterveling te onderscheiden. Ondertussen mengen ze zich in de overheid, handelen in vastgoed en kunst, besturen multinationals en proberen wanhopig de technische vooruitgang bij te benen. Wanneer de nacht valt spelen ze hun onderlinge machtsspelletjes, want degene die het hoogst staat heeft de grootste kans om te overleven. U begrijpt, dit is geen fijn volk.
Lextalionis speelt zich af in 1999 in de fictieve stad Dorestad, de derde grootste stad van Nederland. Bijna alle spelers van Lextalionis hebben op ons vorige evenement een uitnodiging gekregen om naar een toneelstuk te komen, De Glorie van Altenstad, dat door een anonieme weldoener is geschonken aan de godmother van Dorestad, Laurentia van Haeften, een onderkoelde ijstaart die al meer dan twee eeuwen over Dorestad regeert.
De Glorie van Dorestad is echter een 'gewone' voorstelling, dus behalve voor de nachtbevolking, ook toegankelijk voor alle bewoners van Dorestad. U begrijpt het al, dat bent u. In de krant, op de radio of op wat voor manier dan ook, hebt u gehoord over de première en bent u in het bezit gekomen van één van die fel begeerde toegangskaarten. Dat er vampieren onder de bezoekers zijn? U zal weinig opvallen (en mocht u iets opvallen, u zult zich wel twee keer bedenken om daar over te spreken). Dat het toneelstuk verwijzingen bevat en dubbele lagen die direct van toepassing zijn op de vampiersamenleving? Wat u gaat zien is een prachtig stuk moderne tragedie. Over vampieren zal geen woord worden gerept. Het enige wat u misschien zal opvallen is dat het publiek hier en daar wel wat erg... enthousiast... reageert.
Mensen die vampieren spelen die mensen spelen... aha...
Voor meer informatie over larp en de evenementen van Evolution Events verwijzen we u graag naar onze website.
Bent u benieuwd welke personages u op de toneelavond zoal tegen het lijf zult lopen? Neem een kijkje op onze spelerssite met Dramatis Personae. Op deze website kunt u ook meer informatie vinden over het Lextalionis-evenement.
Tenslotte willen we u vooral heel veel plezier wensen!
De organisatie
Lextalionis is een evenement van: Cora Korsman, René van den Berg en Sander Burger
Regie: Christian Brouns
Scenario: Olga Ponjee
Techniek: Jan Willem Bogers en Gijs van Middelkoop
Spel: Boudewijn D, René van den Berg, Brenda Hellenthal, Richard Noorlandt, Hans R, Suzanne de Wit, Karijn van der Heij, Micha T., Olga Ponjee, Cora Korsman, Sanne van Gend, Yvonne Kremers, Sander Burger en Annelies van Velzen
Figuratie: John Korsman, Suzanne, Jeroen Loog