De Cast

Bruno Wolff van Metering

De burgemeester van Altenstadt

- Luc Stevens

Lucas Wolff van Metering

Zijn broer

- Peter van der Winkel

Esther

Raadgever van Bruno, structureel genegeerd

- Diana Arends

Horatio Vanderlinne

... Zakenman... altijd tot uw dienst

- Arthur Leeghsteegh

Ernest van Heemst

Raadslid in Altenstadt

- Arnt Bentinck

Ariadne van Heemst

Zijn dochter

- Rosalie van der Horst

Georgiana van Linde la Lecq

Excentrieke gravin, raadslid

- Sonja van de Zand

Samuel van Rozenburg

Raadslid, Bruno's beste vriend

- Thomas van den Brinck

Hilde van Rozenburg

Zijn dochter, Bruno's verloofde

- Victoria Groen

Nora

Actrice, dichteres, zangeres... hoeveel betaalde je ook alweer?

- Laura de Loor

Olivia

Eéneiïgetantetweeling van Bruno

-

Fransesca

Eéneiïgetantetweeling van Bruno

- Sabine van Kessel-Terhorst

Hektor

Hoofd van Bruno's huishouding

- Ben Koopmans

Leah

Schilderes

- Hester Diepenheim

Figuranten

- Scoutingvereniging
'Excelsio Dorestad'

Luc Stevens

Luc studeerde in 1996 af van de toneelacademie. Hij heeft verder nog diverse workshops gevolgd van bekende Nederlandse acteurs, waaronder Ben Kramer. Zijn theatercarrière nam een aanvang met De butler heeft het gedaan en De butler heeft het weer gedaan. Inmiddels heeft Luc al een aantal producties achter zijn naam gezet en verwierf zijn faam onder andere in The Phantom of the Opera en Miss Saigon.

Naast een behoorlijke lijst met theaterproducties heeft Luc ook zijn sporen verdient op televisie. Zo heeft hij diverse rollen in de eerste serie Baantjer vertolkt en heeft hij een gastrol in Goede tijden, slechte tijden.

Na een turbulente fase in zijn leven, waarbij zijn ex-vrouw Anne van Donselaar hem heeft verlaten, is hij na 3 jaar eindelijk weer terug en sterker dan ooit!

Peter van der Winkel

Peter van der Winkel is een echte levensgenieter, maar tevens een man die voor de volle 100% gaat voor alle dingen waarvoor hij zich in wil zetten. Hij koos zijn middelbare school uit op het feit dat er een bij-vak "Drama" werd gegeven en sindsdien houdt hij zich meer bezig met andere rollen dan met het dagelijks leven.

Zijn carrière begon in het jongerentheater, waar hij onder andere meedeed aan een uitermate succesvolle productie van De tovenaar van Oz. Tijdens zijn middelbare school speelde hij in diverse schoolmusicals mee waaronder Hotel Spoorzicht. Tevens speelde hij in het amateurcircuit mee in producties als Grease en de rockmusical After the Riff.

Na zijn middelbare school heeft hij zich helemaal op zijn acteercarrière gestort, en naast een paar bijrollen in Nederlands films gooide hij hoge ogen bij de critici met zijn rollen in Deuren en meest recentelijk Hair.

Peter heeft een hekel aan typecasting en neemt dan ook vooral uitdagende rollen aan. Zijn grote droom is ooit nog eens te spelen in een grote productie van Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera.

Rosalie (Roos) van der Horst

Na haar havo opleiding met succes te hebben afgerond volgde Rosalie meerdere workshops en cursussen bij gerenomeerde acteurs en regisseurs. Tevens behoorde ze tot de eerste lichting die het nieuwe toneelprogramma volgde in het Cultuurcentrum te Dorestad

Roos was van haar vijftiende tot haar achtiende jaar deel van het amateur jeugd-theater gezelschap 'Goddeloos'. Goddeloos zet regelmatig producties neer die overgoten zijn met uitdagende spot en scherpe kritiek op de huidige maatschappij. Hier vertolkte ze onder andere de rol van Lisa in Zonder Gedachten en Hera in de gewaagde bewerking op diverse Griekse mythen: Olympus heeft zijn beste tijd gehad.

Haar echte doorbraak kwam in 1995 toen haar spel werd opgemerkt door de beroemde plaatselijke acteur Bert Heykamp, die zich opwierp als haar mentor en personal trainer. De jonge ster straalde in de grotere producties van Dorestad als Waarom nu en Dwaallicht. In De Glorie van Altenstadt vertolkt ze de rol van Ariadne met verve.

In 1998 ontving ze een Award voor 'Aanstormend jong talent van Dorestad', de jury noemde haar 'Een met het theater en een met de rol, een parel op de planken.'

Diana Arends

Geboren en getogen in het dorpje Putten op de Veluwe. Deze jongedame heeft veel in haar mars. Na haar gymnasium examen genoot zij een theater opleiding aan de hogeschool voor de kunsten Utrecht en studeerde cum laude af.

Ze hoefde niet lang te wachten op rollen in bekende stukken als Waar de wind waait, Twee stemmen, één geluid, Wees van mij en nog velen anderen. Haar kracht ligt vooral in het spelen van emotionele en uitbundige karakters. Drama is haar eigen. In het stuk De Glorie van Altenstadt laat zij echter een geheel andere kant van zichzelf zien en bewijst ze dat ze van vele markten thuis is.

Arthur Leeghsteegh

Arthur Leeghsteegh is geboren en getogen in Den Haag, waar hij al sinds jonge leeftijd lid was van een plaatstelijke toneelvereniging. Na zijn middelbare schoolperiode is hij Bedrijfseconomie gaan studeren aan de Haagse Hogeschool, maar ondertussen bleef hij in zijn vrije tijd bezig met acteren. Toen hij een aanbod kreeg om een rol in een soapserie te vertolken stopte hij met zijn opleiding. De serie Jong Geluk kwam echter niet goed van de grond, en is nooit uitgezonden. Na deze flop heeft Arthur een klein jaar bij Nationale Nederlanden gewerkt, waarvoor hij naar Rotterdam verhuisde.

Na zijn periode bij Nationale Nederlanden heeft Arthur het acteren weer opgepakt, en heeft sindsdien diverse rollen in met name Nederlandse films vertolkt. Enkele titels zijn Donkere nachten, Een laatste kus en Meneer Van Tollen wacht op antwoord. Bovendien heeft Arthur gastrollen in verschillende Nederlandse series vertolkt, onder andere in Goede Tijden, Slechte Tijden en Goudkust. Tevens heeft hij in 1998 een bijrol vertolkt in de Engelse Thriller A deadly confession.

Met De Glorie van Altenstad gaat Arthur terug naar zijn roots, en pakt het acteren op toneel weer op. Als Horatio Vanderlinne vertolkt hij zijn eerste rol op toneel sinds hij na zijn studie stopte met amateur toneel.

Sonja van de Zand

Sonja van de Zand is min of meer toevallig het theatervak ingerold, terwijl ze bezig was met een studie Vrijetijdskunde.

Ze is aangenomen in het Ensemble van Shing Star Musicalproducties, waar ze opviel door minimale beheersing van de danspassen en maximale drive en improvisatie in haar rollen van het type 'Marktverkoper 4'. Ze werd daarom al snel vóór het ensemble geplaatst in bijrollen in verschillende musicals, waarin het grote succes helaas uitbleef. Dieptepunt was Khadaffi de Musical, ooit door haarzelf omschreven als "een project waar we allemaal heel, heel veel bij voelden, maar misschien kwam het te vroeg voor Dorestad..."

Sonja is wellicht het meest bekend om haar langlopende rol als het alcoholische kreng Vivienne in de soap Eldorado, een personage dat zij speelt sinds 1997, en dat tot ieders grote verassing na de zomerstop haar val van het Vrijheidsbeeld bleek te hebben overleefd.

Ook op het toneel kon zij al vele malen worden bewonderd, recentelijk nog als de losgeslagen huisvrouw in Revolutie op Naaldhakken, de opiumverslaafde Annie in het Victoriaans drama Oriëntaalse nachten in Kensington, en de grofgebekte titelrol in Rachelle de Straatmadelief.

De rol van Dionysos in Olympus heeft zijn beste tijd gehad moest zij laten schieten wegens opname in een rustoord. Wel speelde zij later de suïcidale Maenade in De Druiven van de Hesperiden van dezelfde auteur.

Thomas van den Brinck

Thomas van den Brinck is een geboren leraar. Wat hij in het theatervak doet is dan ook een mysterie. Hij studeerde Docent Drama aan de Hogeschool van de kunsten in Dorestad, en mocht even ruiken aan het onderwijs, maar kreeg al snel een baan aangeboden als acteur en verslaggever bij Klokhuis. Tijdens een bezoek aan de set van de musical Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?, waar Thomas interviews zou afnemen bij de acteurs en regisseuse Sophie Naaktgeboren, ontpopte zich een hartstochtelijke liefde tussen hem en de regisseuse, waar hij ook een bijrol in de musical aan overhield.

Na het verrassende succes van deze remake, kwam Thomas zelf onder aandacht van de media, en verraste hij het theaterminnend publiek met rollen in Interview met de vizier en Olympus heeft zijn beste tijd gehad. Ook was hij te zien als Don Diego in Zorro, de musical. Zijn theatrale toppunt beleefde hij misschien nog wel in zijn rol als Zazu in De Lion King. Met zijn huidige rol als Samuel van Rozenburg in De Glorie van Altenstad keert Thomas opnieuw terug op het podium als de wijze mentor.

Zijn toekomstplannen? Kindervriend Thomas droomt ervan ooit nog eens de rol van Meneer Aart in Sesamstraat te mogen vertolken.

Victoria (Vicky) Groen

Victoria Groen is bij de meeste Nederlanders beter bekend als Vicky uit het talentenjachtprogramma A Star Is Born. Ze haalde de finale niet, maar haar vertolking van Alannah Myles' Black Velvet viel dusdanig op dat ze benaderd werd door John de Mol om op te treden in de Fantasy World Dinner Show.

In de jaren daarna werkte ze aan haar debuutalbum The First of a Million Kisses dat uitkwam in 1997 en was ze te zien als Roodkapje, Doornroosje en de Kleine Zeemeermin in de Efteling Sprookjeshow. Victoria voelde zich in het theater zo op haar plaats dat ze auditie deed voor verschillende musicals en onder andere te zien was in het ensemble van Miss Saigon en Les Misérables van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

De Glorie van Altenstadt wordt Victoria's theaterdebuut als actrice en de verwachtingen in de pers zijn in ieder geval hoog gespannen; is dit het zoveelste zangeresje dat persé wil acteren of is Victoria werkelijk een nieuwe aanwinst voor de Nederlandse theaterwereld?

Olivia

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sabine van Kessel-Terhorst

Sabine is getrouwd en kreeg al jong kinderen. Nu deze naar school gaan heeft ze besloten om haar jeugddroom waar te maken. Zij en haar gezin verhuisden naar Amsterdam. Daar volgt ze intussen als een van de eersten het tweede jaar aan de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater.

In het eerste studiejaar speelde ze de rol van mevr. Jonkers in de productie Blood Brothers. Om haar acteertalenten nog wat bij te schaven auditeerde ze voor een rol in De Glorie van Altenstad.

Laura de Loor

Laura de Loor is een "eeuwige student" die na haar Vwo diploma nog geen zin had om zich in het werkleventje te storten. Ze doet op dit moment een deeltijd studie Stadsgeografie in Utrecht en daarnaast is ze al ruim 8 jaar te bewonderen op de Nederlandse televisie en in kleinere theaterproducties.

In 1990 maakte ze haar televisie debuut in de populaire serie Medisch Centrum West met een terugkerende rol van een minderjarig verslaafd meisje. Vanaf 1993 tot het einde van de serie (1995) speelde ze de dochter van gedetineerde Nel Wittebol in de serie Vrouwenvleugel. Niet lang daarna werd ze gevraagd voor een tijdelijke rol als de oudere zus van Tim d'Harencourt in de serie Goudkust.

In dat jaar (1996) ging het bergafwaarts met haar studie door de drukke opnamedagen en op dat moment besloot ze samen met de producent dat haar personage naar de VS vertrok zodat ze alleen nog maar op de set hoefde te komen om telefoongesprekken in te spreken.

Sinds haar vertrek bij Goudkust speelt ze naast haar studie enkel wat kleinere rollen in verschillende theaterproducties. De glorie van Altenstad is een van de grotere stukken waarin ze zich laat zien. Dit bevalt haar heel goed en ze wilt zeker op de planken blijven staan na haar afstuderen later dit jaar.

Arnt Bentinck

Arnt Bentick rolde tijdens zijn studie rechten in Amsterdam in het studentenamateurtoneel en kreeg daar de smaak voor acteren te pakken. Hij besloot na twee jaar dan ook zijn studie rechten de rug toe te keren om zich toe te leggen op een studie aan de toneelacademie. Speelde tijdens zijn studie in meerdere producties, zoals Arbeidersbloed & Regentengebroed, Volg de rode banier en de klucht De commies komen.

Vestigde zich na zijn studie in een kraakpand in Dorestad, waar hij samen met twee andere kunstenaars de 'Stichting Communistisch Volkstoneel' oprichtte, dat zich toelegde op theaterkunst met een socialistische inslag. Voerde in samenwerking met zijn twee collega's, Koen Maas en Johan ter Aar, onder andere een serie monologen van elk twintig minuten op, waarbij elke keer een voormalig sovjetleider aan het woord kwam.

Na de opvoering van het stuk Tsjernenko in 20 minuten liep een idealistisch meningsverschil over het beheer van de financiën helaas uit op het opheffen van de stichting. Een bittere (en nog steeds onbesliste) rechtszaak over het intellectueel eigendom van de serie monologen volgde. Na deze teleurstelling keerde Arnt het socialistisch theater als kunstvorm de rug toe en was hij in de schouwburg te zien in toneelstukken als Waarom nu, Dwaallicht en het experimentele Lijdzaam/fragmentarisch.

Tegenwoordig speelt hij de rol van buurman van Klaveren in het programma Inburgeren doe je zo en de rol van Ad van Dijk, de communistische leraar maatschappijleer in de jeugdserie Openbaar Lyceum Dorestad, welke beiden op TV Dorestad worden uitgezonden.

In De Glorie van Altenstadt zal Arnt Bentinck voor het eerst te zien zijn in een dubbelrol: naast de rol van het raadslid Ernest van Heemst zal hij een kleine bijrol vertolken in dit veelbelovende toneelstuk. Kunt u ontdekken wie?

Ben Koopmans

Ben Koopmans was eerder te zien in onder andere Angst! en het kostuumdrama Overleven is niet genoeg, voor hij zich twee jaar heeft toegelegd op zijn gezin.

Het kriebelde echter te veel om compleet te stoppen en daarom keert hij na twee jaar terug naar het toneel met zijn rol als Hektor, de bediende van Bruno.


.

Hester Diepenheim

Hester Diepenheim is aanstormend jong talent uit het Volkstoneel van Dorestad; ze kreeg de rol van Leah na een auditie als een van de figuranten door haar sterke spel en mimiek. De rol van Leah is haar letterlijk op het lijf geschreven.